20 november 2016

Tågsockar

Förra veckan var jag hemma hos mina föräldrar i Härnösand. Där finns en väldigt fin hemslöjdsbutik där det ibland ordnas träffar och jag lyckades pricka in just en sån kväll förra veckan. Sticka tågsockor var temat. 

Så här berättas det i mönstret om sockornas historia:

En mor och henens två månader gamla baby flydde med tåg undan de ryska bomberna i början av år 1940. Tåget stannade mellan Vasa och Seinäjoki, då rälsen träffats av bomber, och de väntade på att rälsen skulle repareras. En medpassagerare tyckte synd om den lilla bebisen utan sockor, men var inte rådlös, utan rev upp en del av ärmen på sin kofta och stickade ett par sockor åt babyn. 
Babyn, som nu är en gammal kvinna, har fortfarande sockorna i säkert förvar. Familjen har delat med sig av mönstret till många stickade under åren, så det är tusentals spädbarn som fått dessa "tågsockor".

Garnet är Ciao trunte, merinoull från Hjertegarn, som jag köpte i butiken och stickorna var nr 3. Dragspelseffekten gör att de sitter väldigt bra och förmodligen kommer att passa ett bra tag också.

1 kommentar:

Efwa - Medea sa...

Jag har stickat ett par sådana sockor också. Tror jag ska lägga upp till ett par till.