16 mars 2015

Lappa och laga

- Kan du stoppa strumpor? 
Jag fick frågan strax innan jul och svarade ja trots att jag faktiskt inte lagat särskilt många ...eller rättare sagt, jag har nog lagat strumporna innan det blivit riktiga hål. 
Det var hennes farmorsstickade strumpor, som hon själv inte kunde laga, som hon undrade om jag kunde hjälpa henne med. Jag vet inte om hon valde ut sina favoritpar eller om det var de som var minst trasiga... men jag fick iallafall fyra par strumpor för ett par veckor sedan och av dem var de här gula värst åtgångna. 
På de andra lagade jag hålen efter bästa förmåga, men till de här stickade jag istället nya hälar. Sicken tur att jag hittade brunt garn i strumpgarnslådan!
Jag plockade upp maskorna på stickorna (på de här var det ca 14x4) och klippte bort den gamla hälen något varv ifrån stickorna. Sedan pillrade jag bort det sista varvet, så jag kom till stickorna. Första varvet stickade jag alla maskor och sedan minskade jag på vart annat varv tills jag hade fem maskor kvar på varje sticka, innan jag sydde ihop med maskstygn. Minskningarna gjorde jag på samma vis som jag brukar minska för tån på en strumpa. 
Den här typen av häl blir ganska "kort" men jag tycker ändå att strumpan sitter bra.

6 kommentarer:

September sa...

De blev ju som nya! Bra gjort.

ylva sa...

Snyggt jobbat !

Karin-Ida sa...

Vad fint det blev!

AlpakkaAnna sa...

Jättesnyggt!
Här är det sonens strumpor som blir mest trasiga (det tar en dryg månad så är det hål...) mamma stoppar dem och när det inte går längre stickat jag nya halvfötter :)

Siddis back home sa...

Det ble jo kjempeflott, som nye! Ha en flott uke!

Anonym sa...

Åh vad kul att läsa Emma!

Det är mina sockar, och arbetet var ovärderligt! För, inte går man och köper nya sockar när det är farmors sockar jag vill ha!

Bli inte förvånad om jag lämnar in samma par sockar om några år, för ytterligare lagning ;)