14 januari 2014

Så mycket bättre?

Z-tvinnat eller s-tvinnat? Vad använder ni och vad gillar ni bäst?
Tvåändsstickning ska ju av tradition stickas med 
z-tvinnat garn, men jag stickar nästan alltid med vanligt tvåtrådigt s-tvinnat och tycker att det funkar lika bra, både till mönsterstickning och krus. När jag ville fira min auktorisation med lite garn köpte jag Ullcenterns 
z-tvinnade hos hemslöjden. Blev det så mycket bättre? 
Garnet i sig och färgen gillar jag jättemycket, oavsett vilket håll det nu är spunnet och tvinnat även om färger kanske inte var den bästa för just krusmönster.. Den översta bilden visar färgen bäst, när jag tog de andra var solen lite för skarp. När jag sen tänkte fota dem i snön istället var de plötsligt borta. Hade jag lyckats tappa dem första dan!? 
Näedå, hade bara glömt dem hos kompisarna i Skåne, så de kommer tillbaka med posten.. pjuh!
Garn: z-spunnet från Ullcenter
Stickor: 2,5
Mönster: maskantalet och tumkilen från ett grundmönster ur boken Tvåändsstickat, med eget krus. Jag räknar sällan så noga i förväg, så det var ren tur att tre hjärtan med två varv mellan varandra var precis lagom innan det var dags att minska i toppen. 

Det var flera som frågade om auktorisationen när jag skrev om den tidigare. Jag jobbar som teckenspråkstolk och har gjort det i drygt tio år. Tolkutbildningen läser man under tre-fyra på folkhögskola (..en nystartad utb. finns nu på Stockholm universitet). För tolkar i andra språk har det länge funnits tolkprov att göra hos Kammarkollegiet för att bli auktoriserade. Från tolkkåren kom önskan om att det provet även skulle gälla oss för att höja utbildningens/yrkets status. Möjligheten fanns redan när jag var nyutbildad, men de flesta jobbar ett par år innan de ev. gör auktorisationsprovet. Nu tog jag som sagt äntligen tag i det och det gick vägen på första försöket, så nu har jag papper på att jag kan ;)

4 kommentarer:

Tina sa...

Ska jag sticka "fina" vantar så väljer jag Z- tvinnat garn, det blir då en slätare struktur, om man tittar noga! Med ett s-tvinnat garn blir ytan lite "randig", syns mer eller mindre beroende på garn/färg. Tycker inte det spelar så stor roll för övrigt,det är ju först och främst din egen åsikt som är viktigast.

frisky frog sa...

Pysslar inte med 2-ändstickat alls så jag har ingen aning om vilket som är bäst. Fina är dina vantar i alla fall. =)

Tyg och otyg sa...

Jag har bara provat med s-tvinnat hittills, men jag tycker inte att det har varit något fel på det. Tur att de fina vantarna kom tillrätta, det är alltid surt att tappa bort hemstickat!

Anonym sa...

Så himla fina! Jag vet inte heller om det gör någon stor skillnad om garnet är z- eller s-tvinnat. Men var rädd om vantarna så att du inte tappar bort dem...