18 augusti 2013

D.J. Elgérus
Tidigare i sommar fick jag syn på ett fint gammalt paket på en loppisaffär. Finast var nästan etiketterna och det gamla papperssnöret, men innehållet var ju inte heller så tokigt.. 3 kg ull i form av otvättat förgarn. Jag googlade på namnet Eglérus fick se att det minsann funnits spinneri och färgeri i hus som fortfarande finns kvar, mitt i stan i Örebro. 
"År 1885 tillökades fabriksbyggnaderna med nya lokaler, bl. a. för kemisk tvätt. Hans initiativ på detta område uppges vara bland de tidigaste i Sverige. Firman var känd särskilt för ett färgäkta blått yllegarn, »Elgéri mörkblått». År 1858 anlade firman ett ullspinneri i Elgérigården, vars verksamhet 1876 uppgick i Fors' ullspinneri i Nyköping."

Spännande! Undrar just hur gammal den här ullen är?
Jag har spunnit och exprimenterat, stickat, tovat och testat mig fram, vi får se vad det blir, just nu tänkar jag koft-tankar. 

Man kan säga att det är en viss skillnad på härvorna före och efter tvätt. De högra har fått åka i tvättmaskinens ullprogram. 

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Vilket fynd!!

Viffla sa...

Åh vilken rolig sak att hitta på loppis! Jag älskar förgarn, att man dessutom kan spinna vidare på det är ju himla fiffigt. :)

Emilia sa...

Låter som ett riktigt fynd! Hoppas ni hade det härligt på sommarcaféet i torsdags!

ylva sa...

underbart,man känner riktigt hur garnet bara jublar över att bli omhändertaget av dig. Förmodligen blir det nå´t fint eller fiffigt.

Anonym sa...

Va kul att de hamnade hos dig:-) Jag var och fingrade på samma paket för några veckor sedan men bestämde mig för att jag hade tillräckligt med ull hemma. Vad du än gör av det kommer det att bli fint. Kram Karin.