14 januari 2013

Idunn's kusin

Jaaa, min kofta Idunn är klar! Eller om det är hennes kusin, den är ju både rätt lik och olik originalet från Knitty.. Jag var lite velig i början om jag tyckte att den mörkblå färgen smälte in i det grå för mycket, men nu gillar jag det. Eftersom hela koftan är mönsterstickad blir den ju på ett sätt nästan dubbel, så den är rätt varm.. men jag gillar den! 
Jag gillar insidan också, så den fick komma med på en liten bild, visst är den rätt fin? Jag har fortfarande inte börjat sticka runt och klippa upp, så koftan är stickade fram och tillbaka på rundsticka.

Kanter (det låter lite hårt, vad heter det?) är alltid spännande tycker jag. Den här gången blev det fyra olika på en och samma kofta. Kanten nertill är invikt, jag stickade ett avigt varv som blev "vikkanten" och sedan 5-6 varv resår som jag vek in och sydde fast. Halsringningen, som är uppläggningsvarvet, blir som en liten rullkant och jag har inte riktigt bestämt mig om jag vill ha den så eller om jag ska vika och sy in den, så det blir mer lik kanten nertill. Ärmarna avslutade jag med en resår (1a, 1r) och istället för att maska av så gjorde jag en sydd avmaskning så att resåren fortsätter hela vägen ut. Tack Jeanette som höll en jättebra workshop på Härjarö om att "lägga upp och maska av" på roliga och smarta vis.
Kanterna för knappar och knapphål är rätstickade. Just den för knapphålen tycker jag nästan alltid är svår att få fin, så att de inte kroknar helt och glipar när man knäpper koftan... 
Hur brukar du göra dina knapphålskanter? 


Garnet hade jag hemma och det mesta är loppisfynd. Det grå är Råda, ett gammalt Marksgarn, det ljusblå är växtfärgat och det mörkare blå och gröna är Kampes, allihop är tvåtrådiga ullgarn. Stickorna var 4,5 och knapparna hittade jag hemma i mammas knappburk. 

    

11 kommentarer:

Monita sa...

Åh så fin den blev! Jag tycker rullkanten upptill passar bra. :-) Själv har jag bara stickat en enda barnkofta än och då gjorde jag kanterna precis som det stod i mönstret (rätstickade).

maria carlander sa...

Jättejättefin! Insidor tycker jag nästan alltid är lika fina som utsidorna :)

Halmoxen sa...

Så bra att kunna utnyttja sina loppisfynd till en sådan vacker kofta. Den är verkligen fin; underbart milda färger som passar perfekt ihop. Det verkar ha varit rätt beslut att stå fast vid den mörkblå färgen, för det ser jättebra ut.

Christel Wijk sa...

Koftan blev jättefin, färgerna passar väldigt bra ihop.

Emmas dagar sa...

Så fin!
Jag skulle också ha stickat min fram och tillbaka. Vet inte riktigt hur jag ska reda ut uppklippningen, fast jag gjort det förut...

Liisa sa...

Gillar att den mörka blå är i oket, i midjan och längst nere. Jättefin!. Knapphål är svårt tycker jag, men din lösning är en av de bättre

Ostickat sa...

Oj så fin!!! Å snyggaste färgerna med!

Elisabeth M sa...

Jättefin kofta. Håller med om att knapphål är svårt. Såg någon tutorial om det någon gång men har tyvärr glömt var.

Janette Millbom sa...

Åh den blev jättefin!! Så roligt att du hade nytta av kursen!
/janette

Rumpetuss sa...

Jättefin tröja!!

Anonym sa...

Vilken jättefin kofta!!