15 juni 2010

Pärlstickning

Min senast påbörjade stickning är med pärlor. Sist fick jag en fråga hur man gör när man stickar med pärlor på slätstickning, så nu passade jag på att ta några bilder och svara. Jag brukar trä på pärlorna på garnet innan jag börjar sticka och jag vet att det finns speciella nålar för sån't, men jag kör med vanlig synål och sytråd. Det går precis lika bra med en rak nål :) min är bara lite sliten och sned...
Så här gör jag:

När man sedan börjar stickar petar man fram en pärla när man vill ta med den och stickar maskan som en vanlig rät maska, men man tar med en pärla och petar den på plats framför stickan

9 kommentarer:

Pixi sa...

Ohh..hehe fattar ändå inte hur du får på dem....schade..=(men tack för du tog dej tid att visa..kanske nån smartare än mej fattar..HAHAHA!!! =)

emma sa...

Hmm, kanske var jag inte så tydlig ändå..

Anna-Maria sa...

Om man inte vet hur många pärlor man behöver eller inte vill trä på flera hundra pärlor på garnet med tanke på slitage eller risk för knutar längre fram som stoppar upp så kan man använda sig av en fin virknål i stället. När pärlan ska på så tar man den på virknålen lyfter av maskan med virknålen och trär över pärlan. :)

Sunna sa...

Tack för hjälpen, om jag förstår rätt måste pärlan vara så pass stor att du kan trä den över dubbelt garn? Fattar jag rätt

Anna-Maria sa...

Hej, ja det stämmer, men det går oftast bättre än man tror. Ibland kan det vara knöligt att hitta en tillräckligt liten virknål. Jag har en som är 0,6 mm och en som är 0,5. Fördelen är att man sedan ser pärlan på både fram och baksidan. och skulle man sticka ett pärlmönster med flera olika färger så är det mycket lättare att få det rätt om man sätter dit pärlorna efter hand istället för att försöka trä på dem i förväg i rätt ordning.

ylva sa...

Hallo länge sedan jag var här . Underbart älghuvud! Finfin tröja som sagt och bra bilder för pärlstickning och jag tror nog att det bara är att göra själv så brukar det falla på plats. Klart som korvspad!!

slöjdLena sa...

Hej Emma, såg ett virkat fårhuvud bland mina papper och tänkte på ditt älghuvud...
Smart sätt att trä på pärlor!

StitchOrDie sa...

Oh! Smart! Och tack för en bra beskrivning med bilder och allt. Måste absolut testa, har massor av pärlor som bara väntar på att bli uppträdda på garn:)

emma sa...

Gött! Lycka till :)

Jo absolut, virknålstricket är jättebra, men nu var det så många pärlor i omlopp så att trä på kändes smidigt..