18 augusti 2015

Stolarna som blev en soffa


För några år sedan köpte jag fyra stolar på Blocket.
Efter att ha försökt limma dem ett par gånger när de blivit för rangliga och efter att ha varit nervös varje gång nån som hälsat på suttit på dem, nervös för att de skulle trilla i golvet, hade de gjort sitt.
Jag gillade dem trots vinglet och tänkte att man kanske kunde göra något annat av dem. En soffa!
Jag hade ingen klar idé så stolarna fick vänta ett par månader, men efter att ha lyssnat på Jögge Sundqvists sommarprat kunde jag inte hålla mig längre, då satte vi igång. Ja precis, vi. Det brukar vara så att jag hittar på och Marcus hakar på. Jag tänker ut hur det ska se ut och han tänker ut hur det ska hålla. Sen gör vi tillsammans. Bra teamwork tycker jag!

Jag tycker att soffan blev väldigt bra! 
Skitsnygg helt enkelt och det var ett roligt och lite klurigt bygge. Särskilt mycket gillar jag att vi kunde använda de gamla sitsarna som är så skönt mjukslitna. 
Jag har sett andra soffor byggda av stolar, både Ernst och Trädgårdstisdag har gjort sina varianter, men den här modellen har jag inte sett. Extra kul med något eget.


Här kommer ett försök till att förklara hur och i vilken ordning vi gjorde det...
Såg här såg stolarna ut och vi använde tre av dem. Sitsarna passade vi ihop på det här viset och vi sågade av den bit som sticker ut i mitten.
Det var lite läskigt att sätta sågen i stolarna, men det här är de delar vi använde till stommen.
Vi skruvade fast två reglar i överkant längs alla tre stolar och en extra längre ner i bakkant för att benen skulle bli stadigare och de smala pinnarna undertill kapades för att passa i den nya vinkeln på mittenstolen.
Mittenstolen fick en ny front eftersom den gamla inte längre passade.
Vi skruvade dit två reglar som sitsarna kunde fästas i.
Sen var det dags för sitsarna och vi gjorde plats för klossarna som de varit skruvade med förut.
Några kunde vi vara säkra på att de hamnade på sin gamla plats. (Jag kände mig som GW i Veckans brott när han undersöker brottsplatser och hittar blodstänk)
Till sist skulle den lilla skarvbiten på plats, den som vi sågat av i framkant på sitsen. Jag tycker att den biten och de gamla skruvarna som den sitter med blev en kul detalj.
Jag vet inte hur gamla stolarna kan vara, men de verkar ha målats gröna 1949 och nån gång verkar de ha varit klädda för man kan se spikhål längs kanterna. Vi ska måla dit 2015 under nån av de andra sitsarna.
En trollslända ville absolut vara med på bild och satte sig mitt på soffan. 

2 kommentarer:

September sa...

Så fin den blev!

ylva sa...

Ja riktigt trevlig och vad kul att hitta sin egen modell som sagt